Offert på grunden och markarbetet

Imorse ringde en kille från en annan (annan än den tidigare offerten vi fått) firma då säljaren på SMV ville att de skulle räkna på grunden och markarbetet åt oss istället för de andra. Mötte upp dem vid tomten 15.30, Maddes pappa fick följa med och det var ju bra att vi fick hjälp. Snacket hade kunnat ta 10-15 minuter men vi blev där över en timme då en av killarna från markfirman surrade oavbrutet. Vi får se vad offerten landar på men det verkade rätt ok, bara det inte är mycket snack och lite verkstad. Vi får se som sagt... De gör både grund och markjobbet i så fall.

I helgen ska Mattias åka Vasaloppet och Madde ligga i tv-soffan för att följa loppet =)

Kommentarer

Tråkigt att inte fler kommenterar när vi vill veta vilka som är inne och läser av er som vi givit lösenord till.

Tack till Elvy och Karl-Arne som skriver titt som tätt, det är jättekul :)

/Madde o Mattias

Bilder på bygglovsansökan

Här är lite smakprov på vad bygglovsansökan innehöll:


 
En bild på den ostälskande cirkuskatten får också komma med idag


Byggprocessen

När vi berättar om vårt husprojekt märker vi att det är många frågor som är desamma hos många och som vi inte tänker riktigt på att förklara då vi är så inne i processen som vi inte reflekterar över att andra inte känner till. Tänkte här försöka reda ut lite kring förfarandet som är framför oss nu.

  • När bygglovet är beviljat kan Smålandsvillan ge oss ett leveransdatum. De som får bygglov i dagsläget får ett leveransdatum om ca 17-18 veckor.
  • På leveransdatumet monteras husdelarna på plats normalt på 1 dag. Efter leverans tar det ca 3 veckor till inflyttning kan ske.
  • När SMV börjar bygga vårt hus i fabriken är svårt att säga, de gör det så att de kan leverera huset det utsatta datumet och datumet får vi först när bygglovet är beviljat av kommunen. Men det blir kul att gå in i fabrik och se när vårt hus växer fram :)
  • Bygglovet kan ta som absolut minimum i tid 1 månad. Troligen tar det snarare det dubbla eller mer. Grannarna kommer att ha möjlighet att framföra synpunkter igen (precis som vid förhandsbeskedsansökan) och de kommer ha 3 veckor på sig att uttala sig. Sedan ska bygglovshandläggaren hantera ärendet också vilket gör att det tar tid och det måste ha sin gilla gång...
  • Sedan ska byggsamråd ske på kommunen. Det är vi, säljare, kvalitetsansvarig och kommunmänniskor som träffas på ett möte. Byggfelsförsäkring tecknas och sedan kan bygget starta.
  • När bygglov är beviljat kan mark- och grundarbete starta.

Ni får gärna ställa fler frågor :)

Bygglovsansökan klar för inlämning

Hej alla som läser om oss, ni kan väl skriva någon kommentar ibland - om så bara ett hej - så blir vi jätteglada! =)

Möte på SMV
idag. Bygglovsritningarna hade kommit så vi (dvs Mattias som fick äran att stå officiellt som Byggherre ;) ) godkände dessa.

Vi skrev och godkände följande:
  • Bygglovsritningar
  • Tekniska beskrivningar av huset
  • Bygganmälan
  • Anmälan om kvalitetsansvarig
Två kuvert gjordes i ordning. Ett skickas till SMV huvudkontor och ett kuvert lämnar vi in på Sundsvalls kommun imorgon!
image64

Nu händer det grejer! Vi är så förväntansfulla och spända nu att bygglovet ska gå igenom så snabbt och smidigt som möjligt.

Säljaren på SMV faxade iväg beställning på rekning idag också. Det innebär att vägen från fabrik till tomt kollas och vi får på pränt vilka åtgärder som behövs för att få huset levererat den sträckan.

Ett annat positivt besked vi fick idag var att lagfarten är klar! Äntligen äger vi tomten "på riktigt". Dags att hosta upp lite pengar igen då.

I söndags åkte vi förbi tomten. Den såg ut som sist. Slyn kvar, en vedhög och en trähög som är grannens

Dags för nytt möte

Nu var det längesen vi uppdaterade här men det finns en anledning och det är att det har inte hänt nåt!! :(

Ca 10 arbetsdagar skulle det ta från att vi gjort placeringen av huset hos säljaren på SMV tills att deras huvudkontor hade upprättat ritning och sedan skulle den komma tillbaka till Sundsvall också. I går hade det gått 20 dagar. Förra torsdagen ringde Mattias till säljaren och han lovade då att kolla med huvudkontoret och sedan återkomma... Hörde inget. Madde ringde igen denna torsdag och då talade han ärligt om att han glömt att kolla...suck.

Mattias ringde idag igen och då hade han sett i deras system att vår ritning var klar 20:e så den borde kommit med posten till Sundsvall idag, trodde han då. Så nu ska vi till fabriken och godkänna handlingarna på måndag. Äntligen händer det något igen! =)

image63

Möblerna från Mio som vi visade bilder på för ett tag sen kommer vi köpa v.15. Det är kanske bra att vi varit ute i god tid... lite väl god tid kan man väl tycka kanske med tanke på att vi inte har färdigt bygglov än men allt tar ju verkligen längre tid än beräknat. I helgen ska vi försöka kika på kakel till kök och badrum, badrumsmöbler samt bänkskiva.

Bilder från tomten och visningsvillor

Idag åkte vi på öppet hus i Smålandsvillans fabrik och tittat, med oss hade vi våra föräldrar. Men tyvärr hade de ingen Västervik på gång så då åkte vi till Kovland och tittade på villorna där istället, fick låna nyckel och gå in också. Vi åkte förbi tomten först och grannen höll på röja för fullt, fick en helt ny upplevelse av tomten precis som vi anade. Den kändes mycket större än innan! Bilderna på husen är från Kovland på Ångströms väg där de byggt tre st varav två är visningsvillor, de är ej sålda ännu.Möbler

På Emmas begäran visar vi här vilka möbler vi beställt från Mio :)

(Sängstomme Paula, snodde en bild från Blocket, fanns ingen i svart från Mio:s sida)

(Soffbord Emma)

(taklampa Black flower, guldfärgad invändigt för att ha över matbordet i köket)

Nybyggnadskarta

Kartan kom med posten idag, 4 veckor och 6 dagar efter inskickad beställning, precis som beräknat ungefär! En del "spännande" uppgifter följde ju med kartan då den snurrat runt hos Telia, Sundsvall Elnät, Sundsvall Vatten och Sundsvall Energi. Svårt att uttyda vad saker och ting betyder på kartan utan vägledning. Det vi förstår är i alla fall att anslutningspunknten av vatten är precis i nedre hörnet av tomten, strax intill vägen och grannan nedanför.

Meddelat SMV att kartan kommit, svaret var endast "bra" utan vidare kommentarer. Men vi lär ju träffa säljaren på lördag då vi ska på "öppet hus" på fabriken och då kan vi fråga honom hur vi går vidare. Vi kanske måste vänta klart på SMV:s huvudkontor blir klara med huvudritningen. På lördag klarnar förhoppningsvis av några funderingar kring valen i slutbeställningen också.

Nu har vi också beställt lite mer möbler och då från Mio, som vi kommer förvara i Lövsätt tills vidare, tack och lov för det för här i lägenheten skulle det aldrig gå. Hämtar dem nästa helg troligen. Nu får vi lugna oss lite med fortsatta inköp så vi inte rusar iväg för mycket så det inte blir så vi ångrar oss sedan med för snabba beslut. Tanken är ju såklart att dessa möbler ska vi ha länge, länge.

Heja kommunen!


Det är bara konstatera, hittills har Sundsvalls kommun varit den instans, eller vad man nu ska kalla det, som skött sig exemplariskt i samband med allt som har med husprocessen att göra. Banken och Smålandsvillan har väl inte gjort bort sig heller men långt ifrån samma klass som kommunen. De har givit raka, konkreta besked och inga falska förhoppningar om någonting och snabba har de varit! Hoppas man inte får äta upp dessa lovord nu bara ;)

Idag kom handlingar om beslut på att kommunen ej kommer utöva förköpsrätten på tomten. Så nu kan vi skicka in det till banken så vi äntligen kan få lagfart. Hon på kommunen sa att det kunde ta flera veckor till när jag ringde förra måndagen men idag damp det ner i brevlådan!


Första inköpet

Första inköpet möbelmässigt till huset, 3 x :

image44

RSS 2.0