Fönstershopping...

Efter dagens rundtur i Birsta, tittande i kataloger och surfande på internet kan vi bara konstatera att vi bara vill ha och ha och ha.. :) Vi har hittat en hel del möbler som vi har fastnat för, såväl sängstomme som badrumsmöbler, vardagsrumssoffa och så vidare och så vidare... Vi måste hejda oss själva lite nu, bygglovet är ju en bra bit bort ännu!

Nu lägger vi undan katalogerna för en stund och koncentrerar oss på verkligheten!

Gott Nytt År!

image14Vi har förlovat ossVi har förlovat oss 2007-12-24

Lite om huset och inredning

Idag postade vi köpebrevet till banken. Ett litet steg var och varannan dag!

Smålandsvillan bygger hela bottenplan och levererar dem i 2 sektioner samt taksektioner.

"Vi bygger ditt hus inomhus i varma, torra fabrikslokaler, där varken kyla eller regn kan åstadkomma skador eller försinka bygget. Vi till och med tapetserar och installerar skåp, toaletter och el på plats i fabriken. Inte ett handtag behöver du göra själv ? om du inte vill!" Läs mer genom klicka -> här(Har inte lyckats fixa koden i stilmallen fullständigt, därför ser det ut som det gör med olika färger..)

Här kommer lite mer intressanta länkar, i alla fall intressanta för oss :)
Klicka här för att se ett Västervik-kök. Fast vi tänker gå mot strömmen och inte skaffa rostfritt, vi vill ha vita vitvaror.
Klicka här för att se bild på ett kaklat badrum i en Västervik. Ser lite trist ut på den här bilden.
Klicka här för att se ett förslag på en ritning till övervåning. (Övervåningen levereras oinredd, det blir ett projekt om några år...det vill säga om när vi har plånboken för det...)
Klicka här för att se ett annat förslag. Detta förslag känns mer lockande av dessa två, tycker vi båda. Fast Madde vill ha större klädkammare och Mattias är helt övertygad om att det ska bli en bastu någon gång... Dröm dröm ;)
Klicka här för exteriörbild, kvällstid.

Nu ledigt i 10 av 11 närmaste dagarna - underbart! Röjning av tomten ligger inte långt bort, får se när det blir. Åker vi förbi tomten den närmaste tiden så ska vi se till att ta en bild som vi kan publicera här :)

Nu släpper vi tomten för en liten stund och siktar in oss på Tomten istället ;) God Jul!

Dagbok 20 december

Tomtköp Kungsnäs 1:44- klart! :D

Vi har ju varit hemliga med detta, inte så många som känt till utan vi ville avvakta tills förhandsbesked och tomtköp gått igenom. Därför har vi nu skickat iväg adressen, användarnamn och lösenord till den här bloggen så ni är hjärtligt välkomna att följa vår resa till vårt nybygge och kommentera så mycket som ni bara orkar! :) Just nu syns inte att man kan kommentera men det kan man om man markerar samma rad som datumet längst ner under inläggen, då syns det var man kan klicka för att kommentera. Vi skapade bloggen för ett tag sedan och har skrivit dagbok sedan start så allt finns dokumenterat :)

Vi ber er inte sprida inloggningsuppgifterna vidare för vi vill veta vilka som läser.

Möte idag på Smålandsvillan med säljare, vi två och en representant för tomtsäljaren, nu är tomten vår. Allt gick ju finfint. Kommentarer som "ett ungt par", "yngre människor", "de yngsta som bygger nytt nu" verkar vi ju få stå ut med. Det bjuder vi på , ålder är ju bara en siffra ;)

Imorgon blir det posta köpebrevet för tomten till banken som sedan söker lagfart åt oss. Nästa steg blir att beställa nybyggnadskarta från Lantmäteriet och därefter kan bygglovsansökan påbörjas med alla papper och beslut som ska till. Säljaren sa att vi kan börja ta hem prover också för att ha tid på oss med beslut angående tapeter, kakel, fasadfärg osv... :)

Här är kartbild på lite längre avstånd, se pilen.
karta långt

Här är lite mer närbild, inringat område är tomten på ett ungefär.
karta nära

/Mattias & Madde

Dagbok 19 december

Positivt förhandsbesked från kommunen! Jippie!

Allt har ju pekat på detta under en längre tid men nu är det formellt och imorgon köper vi Kungsnäs 1:44.

Nu börjar det på allvar - superläskigt och superroligt!

Dagbok 11 december

Möte hos säljaren på Smålandsvillan idag. Vi pratade igenom en hel del och ställde frågor. Han tog och ringde grannarna när vi berättat för honom om föregående tisdag. Även han insåg ju då också att de var inte de mest samarbetsvilliga. Suck. En del saker klarnade och bitvis blev man mer fundersam än innan...som vanligt! Vi fick med oss papper hem hur en slutlig beställning såg ut och vilka alla valen är där. Alla val där känns bara som lyxproblem och vad roligt att välja tapeter, golv, bänkskiva och så vidare! Tänk när man är där och bygglovet är klart...hallelulja.

Vi har dock bestämt oss för att vi vill göra detta. Antingen går vi in 110% eller så inte alls.

Vi går in 110%.

Dagbok 4 december - Så har grannarna sagt sitt då...

... och det var ju inga glädjande ord. Trevliga, sympatiska människor MEN med bestämda åsikter. De hade åsikter om det mesta, frågor kring vägen, hustransporten, smältvatten, insyn, ljusinsläpp och så vidare och så vidare... De var väldigt emot en 1 1/2-plans villa. Det var skit med ett så "högt" hus som det skulle bli. Det försämrar deras ljusinsläpp så mycket sa dem.

Jag förstår inte. Skog och sly ska bort och om vi har kortsidan mot dem... Ja, hur ska man vi tänka, vi är väldigt villrådiga. Vi ska ringa hussäljaren imorgon igen och prata. Nu känns det inte som det är OM de kommer överklaga utan ATT de kommer att göra det.... =(

Vi känner oss 99% säkra på att det blir ett positivt förhandsbesked, bara vänta och se.

Varför finns den här bloggen?

Jo den finns för att vi ska förhoppningsvis bygga hus nästa år. Vi ska bygga en Villa Västervik från Smålandsvillan. På bilden nedan kan ni se en Villa Västervik. Dock har just den på den här bilden den omvända planlösningen jämfört med vad vi tänkt oss. Vi vill bygga i Kungsnäs, ca 8 km utanför Sundsvall. I inläggen tidigare har vi publicerat vår dagbok sedan vi var på första visningen som vi gick på "bara för att kika" och sedan blev till något väldigt stort projekt väldigt snabbt.

Vi heter Mattias och Madeleine. Vi bor idag i en etta på Södermalm i Sundsvall tillsammans med vår katt, Bubba. Mattias är 26 år och jobbar på Skandia. Madeleine är 23 år och jobbar på Nordea. I dag ägnar vi vår fritid mest åt träning - framförallt innebandy, styrketräning och spinning. Vi anar att det kan bli lite mindre av den varan när/om vårt fina hus är på plats ;) Men då lär vi få vår motion med allt som ska fixas.

19 december ska förhandsbeskedsansökan upp i byggnadsnämnden. Blir det ett positivt besked där ska vi köpa tomten 28 december. Sedan kommer hela processen med bygglov igång... Spännande, jätteroligt och jätteläskigt!

På den här bloggen kommer ni kunna följa vår resa... =)

image5

Här är planlösningen också, den "rättvänt", som vi vill ha den och tvärtom jämfört med bilden på huset ovan.
Övervårningen levereras oinredd så man kan göra vad man vill av den sen. Ledningar finns dock dragna upp så det är förberett för att göra badrum. Madeleine har en dröm om ett dressingroom i anslutning till badrum och sovrum på övervårningen i framtiden ;) Mattias har en dröm om ett sportrum... vi får väl se var vi hamnar innan det är klart ;P

image6

Dagbok November

071116. Olidlig väntan på förhandsbeskedet.

071126 Ringde Rune, tomtägaren, och diskuterade kontrakt och tillträde. Han ringde oss innan helgen, vi pratade igenom saker under helgen och bestämde i princip hur vi skulle göra. Fått reda på av Leif på kommunen att en av grannarna, de vi inte fått tag i, lämnat erinran på olika saker på förhandsbeskedet och han berättade om vad det gällde. Bland annat ljusinsläpp, om vägen, eventuella skador och ersättningar, insyn, massor av synpunkter kändes det som. Han avfärdade dock flera av deras åsikter och sa att han skulle lämna förslag till positivt besked, känns betryggande.

071127 Vi var på inspirationskväll på Smålandsvillan tillsammans med typ 25 andra pers och det var bara vi som kommit så långt att vi hittat tomt och så. De andra var där mest för att spana och bli inspirerade. Vi lärde oss lite mer om husbyggarprocessen och kolla på husen i fabriken är ju alltid lika kul!

Ringde grannarna och bokade en tid för att träffas. Pratade dock igenom ett par saker via telefon och jag uppfattade frun i huset som väldigt trevlig och sympatisk men dock väldigt bestämda åsikter om vad de tycker om att få en till granne. Att Smålandsvillan bara har 1 ½ planare verkade ju väldigt negativt. Vi ska träffa dem 4/12 så det är vara så trevliga och flexibla som möjligt så ska det väl gå vägen. Bara att hålla tummarna!

071129 Mattias pratade med SMV-säljaren för att vi skulle förbereda oss lite mer inför mötet med grannarna. Lite mer kött på benen fick vi så att vi kan svara dem på deras funderingar så långt vi kan?

Dagbok Oktober

071001 Banken ringde, fick ok på byggkreditivet. Vi ska återkomma när det är dags för tomtköp.

071004 Möte på Smålandsvillan 2 h. Efter tomtköp bör en grundundersökning göras men först snarast möjligt avverka på tomten. Därefter ta dit schaktbolag som ger offert på grunden med fyllnadsmassor etc. Grävaren kan även fixa vägen? Jörgen sa att han skulle följa med oss till tomten tillsammans med de som ska göra grunden osv. Han sa också att han samordnar och upprätta kontrakt i stor utsträckning. Vi fick telnr till markfirman och till tomtägaren.

071008 Mattias ringde Jörgen. Han ska upprätta tomtkontrakt och återkomma. Mailade banken om hur vi ska arrangera pengarna för tomthandpenning, nybyggnationskarta, bygglov etc.

071010 Faxade köpekontrakt, returnerade synpunkter via mail dagen efter.

071012 SMV-säljaren ringde Madde. Möte ca 14.20-15.45 om köpekontraktet, skrev in vissa villkor och ska fundera på vissa andra. Vi mailar tillbaka när vi är nöjda och SMV-säljaren skickar till säljaren.

071014 Öppen visning i Kovland, Klas och Louise följde med. Ska kolla upp om elen med Stefan. Mailade säljaren om köpekontraktet och att vi vill skriva entreprenadkontrakt i oktober också, vi får då 10000 kr i rabatt. Diskuterat köksluckor, kakel, övervåning, takkupa, golv, inredning, tapeter, köksö/barbord, färger, möblering, trädgård, fasad etc. Vi är helt på det klara med följande:
- Kakel, klinkers och elkomfortvärme i badrum
- Vit och grå fasad men inte vart? Röda takpannor.
- Svart och vitt som huvudfärger i kök och vardagsrum
- Köksö/barbord i köket vid fönstret.
 - Takkupa vill vi ha
- Standardluckorna är helt ok
- Välja bort deras kakel och fixa det på egen hand i köket. Vill ha helsvart eller mosaik.
- Utomhus vill vi ha stenplattor längs husväggen runt hela.
- Standardgolv
- Ej spröjsade fönster
- Fondvägg i stora sovrummet
- Frånluftsvärmepump 360 istället för 310
- Vita vitvaror, spishäll, tvättmaskin, diskmaskin, torktumlare, inbyggnads micro och ugn.
- Svart bänkskiva med infälld diskho
- Entréveranda och invändig trappa
-Utomhusförråd blir långt fram om man inte kommer över nåt billigt ?friggebodsaktigt?

071015 Mailade att vi är nöjda med kontraktet till säljaren samt att vi kan tänka oss skriva entreprenadkontrakt i oktober, det vill säga skriva på att vi vill ha ett hus av dem rakt av. Vilket hus eller hur det ska se ut är inget vi skriver på då. Vi får då 10000 i rabatt, ska betala Smålandsvillan 25000 och får tillbaka 20000 om vi ångrar oss. Riskera 5000 för att tjäna 10000 är en risk som vi är villiga att ta. Det är en risk eftersom förhandsbeskedet inte är klart. Jörgen svarade att han ska åka till tomten med markfirman på tisdag. Han välkomnar såklart kontraktskrivning när vi helst vill. Servitut ska han också kolla upp.

071017 Mailade säljaren och frågade hur det gick med offert på tomten under gårdagen. Fick svar att det gick bra, goda förutsättningar, kommunen hade varit och kikat på tomten också inför förhandsbeskedet.  Bokade möte med SMV-säljaren till på fredag också för att skriva entreprenadkontrakt.

071019 Möte på SMV, skrev entreprenadkontrakt.

071027 Besökte och presenterade oss för två av grannar.

071027-071116 Sökt tredje grannen 4 ggr där och ringt 1 gång. Ingen kontakt. Fick ordererkännande 071113 och faktura 071115, betalade handpenning till Smålandsvillan 25000 kr 071116. Olidlig väntan på förhandsbeskedet.

Dagbok September

070904 Mailade säljare på Smålandsvillan, skulle få prod.kalkyl skickad.

070916 På visning av Västervik i Kovland på Ångströms väg. Tittade på tomten i Kungsnäs.

070917 Fick produktionskalkyl på mail.

070921 16-19 Möte med säljaren på SMV. Tittade i fabriken.

070923 Tittade på tomten igen.

070924 Bankkontakt.

070926 Fick förhandsvärdering.

RSS 2.0