19 januari - 31 maj

Vi tittade igenom bilderna på tomten från 19 januari fram till idag - vilken utveckling!

19jan 9feb
21mars 22mars
19april 2maj
15maj 25maj
28maj 31maj

Grunden är på plats

Nästan färdigmonterad. Vilken utsikt och vilken härlig känsla det var där idag när solen värmde :) Vi fick också ett bra förslag från markkillarna om hur vi kan planera tomten, framförallt i ena hörnet där det sluttar kraftigt ner mot grannen/vägen. Vi tyckte det lät jättebra men kommer inte att göra det i år men delvis förbereda för att kunna genomföra det senare. Lite svårt att förklara hur men det involverar en rätt lång mur i alla fall, så mycket kan man säga :)


Budgivningen klar!

Blev budgivning mellan hon som kollade idag och killen från i förrgår. Killen gav sig efter totalt 8 bud. Helt overkligt! Än så länge är det muntligt men på måndag ska det skrivas kontrakt och betalas handpenning.


:D

Ground Kungsnäs

Igår fick vi ett bud på lägenheten på 250 000 :D Imorgon kommer en tjej och kikar, är inte hon så pass intresserad att hon lägger ett bud så får killen ta den för 250´. Underbart att äntligen fått ett bud, och ett bra bud dessutom!

Grundjobbet påbörjades idag, de är inte klara än, killarna var där till ca 21 så de jobbar på ordentligt. Häftigt att se hur det växer fram! Imorgon ska vi träffa markkillarna där för att prata om det är något mer vi vill att de ska göra osv.Visst blir det fint? ;)

Onsdag: Grund

Idag ringde en kille från dhl, hade talat in på mobilsvar att han ville ha en vägbeskrivning till Kungsnäs för han skulle komma med grunden. Detta skedde även häromdagen. Då gav jag bara numret till markgrabbarna. Den här gången gav jag både vägbeskrivning och numret. Bättre om rätt person pratar med rätt person direkt istället för att vi ska ringa vidare och tillbaka hela hela tiden. Så ineffektivt för alla parter.

Imorgon bitti kommer grunden :)

Killen som var på visning igår, i sällskap med sin mamma, verkade mycket intresserad. Hoppas på bättre resultat där än med tjejen som också verkade intresserad när hon var här. Idag ringde en till och ville komma och kolla någon dag. Och imorgon är ju annonsen med i Lokus Mitt, bilaga till ST (och i ST lördag och söndag) så förhoppningsvis plingar det till lite extra mkt i telefonen snart.

Grunden på g

Här kommer lite bilder från idag. Tisdag eller onsdag till veckan kommer grunden. En till har varit och tittat på lägenheten, en mamma som letade lägenhet åt dottern och imorgon kommer dottern och kollar och även en annan person, en kille kommer och kollar imorgon. *hoppas*

Nästa vecka ska vi försöka slutligen bestämma oss för vilka badrumsmöbler vi ska ha. Vi tror vi vet men vi har ju lyckats ändra oss ett antal gånger hittills så vi får väl se.

Ropa inte hej...

Vi hann knappt mer än dra upp smilbanden över att fått en räkning på 2500 under kalkyl förrän en räkning dyker upp som är mer än dubbelt så dyr som säljaren kalkylerat på! Blir tokig!!!!!

Bygglov + nybyggnadskarta var beräknat till 12000.Nybyggnadskartan betalade vi för längesen och den gick på 5016 vilket innebär ca 7000 för bygglovet. Idag kom bygglovsfakturan på 15732!! Förstår inte riktigt vad man betalar för förutom den arbetstid kommunens personal lagt ner på det och det kan inte gått på 15´ så det måste ju vara något annat också som det inte är meningen att man ska förstå.

Vi fick protokoll från byggsamrådet också idag.

Nu har vi lagt in annons på lägenheten på lokus.se också så den kommer att komma i bilagan till ST som heter Lokus Mitt nästa onsdag samt även lördag och söndag 31/5 och 1/6. Hoppas att det ger lite bättre resultat. Hon som var och tittade på lägenheten som verkade så intresserad har inte hört av sig, Mattias ringde henne igår men hon svarade inte...trist men förhoppningsvis dyker det upp någon/några fler snart.

Nya roliga kuvert i brevlådan

Idag skulle mer fyll köras till tomten men det gick inte det för nu har MittSverigeVatten börjat gräva upp vägen för att dra fram vatten och avlopp. Både bra och dåligt på samma gång alltså =) Mattias ringde MittSverigeVatten som sa att om de inte behövde spränga blir det klart den här veckan annars tar det lite längre tid men skulle helt klart vara klart till v24!

Vi fick idag också brev från e.on med ett papper vi ska skriva på för att anslutnings- och överföringsavtal av elen. Anslutningsavgiften blev 2500 kr billigare än i kalkylen - äntligen något som blir billigare än beräknat, hallelulja!

Vi fick även offerten från Telia på att dra in fast telefoni, 10000 kr. Det är ju dyrt men samtidigt så fick vi ett bra pris om man tänker på att minimiavgiften är 7000 kr så det är ju överkomligt. Måste dock förbinda oss på att ha Telia som operatör i 12 mån också men det är väl rimligt.

Madde började sitt nya jobb idag och det gick jättebra, efter en dag känns det mycket roligare än gamla jobbet, får väl se hur det känns efter ett längre tag =)

Checklistor

Vi började idag fundera på vad det är dags att ta tag i inför flytt eftersom allt börjar gå med en väldans fart nu. Det är en del att tänka på.
 • Uppsägning internet
 • Avsluta elabonnemang, nytt abonnemang
 • Uppsägning hemtelefoni
 • Avsluta hemförsäkring
 • Ny hemförsäkring lösöre (vi bjuds på ett års villaförsäkring av SMV)
 • Göra adressändring
 • Köpa/låna flyttkartonger, köpa postlåda, fixa sopsäckar
 • Läsa av el- och vattenmätare
 • Beställa sopkärl
Tog stopp nu men säkert flera punkter vi missat. Dags att börja ta tag i en del av dessa till veckan, ringa olika bolag och höra sig för, medan andra punkter kan vi avvakta med några veckor.

Appropå checklista så skrev vi om byggprocessen steg för steg 11 januari och vilka steg vi då passerat och vilka som var framför oss. Härligt att titta på den nu och se att vi kan bocka av många fler nu!

Steg som vi passerat sen 11 jan:
 • Vi beslutar i samråd med Smålandsvillan exakt hur huset ska se ut och var det ska vara placerat etc
 • Smålandsvillan upprättar bygglovshandlingar utifrån detta
 • Vi godkänner bygglovshandlingarna
 • Bygglov sökes hos kommunen (byggnadsnämnden)
 • Bygglov beviljas och man får ett utdrag av nämndens protokoll tillsammans med ritningarna
 • Kvalitetsansvarig utses
 • Entreprenadkontrakt tecknas med grundentreprenör
 • Färdigställande- och byggfelsförsäkring tecknas
 • Slutbeställning görs där exakta detaljer ska vara klar, tex innerdörrar, tapeter osv. Efter det är inskickat kan man inte ändra sig på någonting i princip.
 • Spärrförbindelse upprättas hos banken så Smålandsvillan vet att de får sina pengar
 • Arbetsritningar och specifikationer tas fram
 • Byggsamråd genomförs
 • Utsättning av husets exakta läge
 • Markarbete och grund görs - pågående
Moment kvar:
 • Huset levereras
 • Slutbesiktning
 • Betalning
 • Slutbevis utfärdas av kommunen
 • Flyttanmälan, skaffa postlåda, begära flyttning av telefon, beställa sopkärl, teckna försäkring, erhålla 10årsgaranti , läsa av el- och vattenmätare etc etc

Montagedag

Idag har S-E kört 5 lass med fyllmassor till tomten och lantmäteriet har varit där imorse och satt ut hörnpinnarna för var huset ska stå. =)

Vi fick också ett brev idag om montagedag av huset - 10 juni. Då kommer de med husleveransen och monterar upp det.... Mindre än en månad, vi fattar inte att det är så nära.

10 juni och 10 juli - två magiska datum!! (förhoppningsvis!)

Såhär såg tomten ut igår torsdag 15 maj:Slutbesiktning 10 juli

På Kakel Proffs fanns svartblankt kakel 10X30 så nu är 2,5 kvm kakel inhandlat :)

Idag fick vi Gar-bo-försäkringsbrevet hem, det är färdigställande- och byggfelsförsäkringen, skönt att den är fixad nu också. I den stod det preliminärt datum för slutbesiktning: 10 juli!

Så godkänns entreprenaden vid den besiktningen så är det inflytt som gäller efter :) Lite tråkigt bara att det är bara tre respektive 10 dagar kvar av vår semester då... men men det hade kunnat vara värre :)


Byggsamråd och fläng runt stan

Idag hade vi byggsamråd, det var ju väldigt oskyldigt. Trodde det skulle kännas lite mer som förhör men det var väldigt smidigt på ca 40 min. Byggnadsinspektören informerade oss om det mesta och inte ställde massa frågor direkt :)

Sedan åkte vi för att kolla in kakel och badrumsmöbler. På Golvettan bestämde vi oss till 99% för vita kakelplattor 30x60 cm på väggarna och grått klinker 20x20 cm och 10x10 cm i samma färg i golvet i duschhörnan plus duschhörnans väggar.

Efter det besökte vi Eurokakel, Beijer, Coop Bygg, Bauhaus och K-Rauta utan att hitta svarta avlånga blanka kakelplattor till köket!! Grrr... lite frustrerande, har ni sett sånt kakel någonstans någon gång - hör av er!

På Bauhaus fanns mycket badrumsmöbler, hittade en fint tvättställ med underskåp som vi fastnade för. Fanns även duschväggar i bra pris. Måste fundera lite till.

Men detta är bara trevliga i-landsproblem nu :) Lite mer oroliga är vi över lägenheten, två ringde igår, en kommer på visning imorgon och den andra skulle ringa tillbaka för att boka en tid men ringde aldrig upp igen. Hoppas hon som kommer imorgon är riktigt intresserad. Det räcker ju bekant med EN :)

Kakel

Spanade på byggahus.se:s forum och hittade den här bilden från en Smålandsvillan Lammhult. Precis det kakel i köket som vi vill ha! Tyvärr har inte Golvettan svartblankt avlångt kakel så vi måste kolla runt hos andra men Golvettan kunde ändå sätta upp det även om det inte var från dem, så det var ju bra.


från http://www.byggahus.se/forum/hemma-hos/85858-smalandsvillan-lammhult.html

När det gäller badrummet så ska vi köpa handfat med underskåp + spegel med överskåp. Duschdörrar behövs också. Vi hade tänkt oss något liknande detta:Kan nog bli för brett med 1 m men 90:s skulle vara perfekt. Detta är Hafa Passion Square.

Lägenheten till salu

I helgen har vi slitit med att gjort lägenheten representabel. Vi har fixat uteplatserna, skruvat ihop en grill, städat och plockat inne och slutligen fotat och lagt ut annonsen på Blocket. http://www.blocket.se/vi/16340751.htm?ca=4_s

Vi la ut den i går eftermiddag och idag har två ringt på den så vi håller tummarna för att vi ska få iväg den till ett hyfsat pris!

Det händer så mycket på tomten så fort så man tror knappt det är sant! I torsdags ringde de och sa att de behövde spräcka sten, dvs spränga fast de använder sig av en annan metod. Fick lite ont i magen ett tag men det skulle inte bli allt för många slantar extra så det var skönt och nu behövs ingen mer spräckning inne på tomten. Idag kom MittSverigeVatten och började kolla, på fredag tror markkillen att markarbetet är klart.

Nästa fredag v. 21 kommer grunden så...

...leveransvecka 24 ser ut att kunna bli verklighet!! Det är helt fantastiskt.

Det skulle innebära inflytt ca vecka 28. Men en sak i taget, imorgon är det dags för byggsamråd på kommunen.

Igår pratade vi om vilka tapeter vi valt, det har varit så mycket annat att tänka på så andra saker har helt fallit ur skallen, vi hade nästan glömt bort vilka tapeter vi valt. Det är dags för oss att bestämma oss för badrumsmöbler och kakel i badrum och kök också så att det inte blir några onödiga förseningar på det. Vill ju gärna ha ett handfat på toa på en gång vi flyttar in :)

JAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Grannarna tänker inte överklaga!!!!!!!!

Fattar ni hur bra det här är?! Vi är helt överlyckliga!!

Grönt ljus till markentreprenören att köra på!
---------------------------------------------------------------------

Tyvärr har vi fått ett negativt besked idag också men det gör inte så mkt eftersom vi fått bästa beskedet någonsin idag. Mitt Sverige Vatten ringde upp och sa att vår tomt ligger utanför verksamhetsområde vilket innebär att det inte är ordinarie taxan för anslutning som gäller utan "räkna med 100´ iaf". Processen är igång och de ska ut och titta på det snart. De var fundersamma på sprängning för att dra fram vatten och avlopp där, inte kul men som det lät skulle de ge oss ett fast pris i alla fall. Ringde markkillen och han skulle ringa och surra med dem om sprängning och lite andra saker kring framdragning av VA osv.

På torsdag ska vi skriva på papper hos SMV att vi inte ska behöva betala några lagringskostnader av huset.

Uppdatering16.05: MittSverigeVatten ringde igen. Vi behövde inte lämna in nybygg.karta och bygglov, det fanns redan av någon anledning så då slapp vi det. Han lovade också oss ett tak på 100´ för anslutning av vatten, men blev det 64´ som gamla taxan låg på, ja då är det som vi får betala och inget mer men nu har vi fått ett tak på 100´. Hoppas verkligen vi slipper sprängning för då måste typ 50 hus besiktigas... Fick en annan kontaktperson där också, "rätt" person som markkillen kan ringa och prata med ärendet om, skönt.

Bilder och film från ifredagsUrsäkta att ni får vrida på huvudet ;)Vår framtida adress

Lantmäterikontoret på Sundsvalls kommun har nu varit vänliga nog att ge oss en adress, i framtiden (när är frågan men det lämnar vi för en stund...) kan ni skicka snigelpost till eller besöka oss på

Kungsnäs 150
855 90 Sundsvall
RSS 2.0