Ritningen klar!

Igår var ritningarna för dränering och stenkista klar. Det såg bra ut, vi blev mycket nöjda. Hoppas kommunen blir lika nöjd, konsulten skulle lämna in ritningarna idag. Vi får nog ta tillbaka det vi sa om honom vid första träffen. Han är lite märklig men uppenbarligen mycket duktig på det han gör. Vi hämtade ritningarna hemma hos honom och han hade ritat det flerbostadshus de bodde i, riktigt tjusigt hade de. Så här såg ritningen ut.

image81

Huset är utsatt, även ett förslag på hur framtida garage kan placeras, stenkistans läge och hur det ska dikas av för att vattnet ska avledas på ett bra sätt.

Vi har ju inte planerat något garage men han hade ritat in det ändå. Det lär dröja, det viktigaste med ritningen var avledning av vatten osv. I efterhand har vi konstaterat att det går inte att ha ett garage där han föreslagit pga markförhållandena plus att grannarna skulle nog bli helt galna om vi skulle komma med den bygglovsansökan om garage där. 15 kvm förråd, mur och bra biluppställningsplats är priot.

Granris och åter granris

Igår var vi på tomten i fyra timmar och drog ris inför den planerade eldningen i dag påskafton. Vi drog och drog och drog och det känns som det finns ingen ände på riset. Imorse kom vi dit strax före 10 och började dra. Lite senare fick vi hjälp av Ralf och Magnus och sen kom även Sven-Erik och Lars. Eldningen ville inte ta sig, riset var för fruset och blött, det har ju regnat och snöat mycket senaste veckan/veckorna. Så vi får göra ett nytt försök om några veckor när det tinat upp och torkat så det tar sig. Men vi fick ju ändå mycket gjort, tre rejäla majbrasor, kanske blir att fira av sista april där :-) Blev ganska kallt idag så vi gav oss vid 13.30. Man behöver ju inte gå och träna direkt efter två sådana här dagsverken.

Här är lite bilder. Vi fick besök av en liten granne också som kanske blir Bubbas bästa kompis i framtiden, kan ju alltid hoppas =) Tack så mycket för hjälpen ni som var med idag!

               

Vi ser framåt

Måndag: Möte med konsulten (och SMV-säljaren) som ska rita karta med dräneringen och stenkistan.

Nästa helg: Elda upp ris på tomten och grilla en korv. (om vädret tillåter)

Väntar på:
  • Färdiga ritningar
  • Offerten på mark- och grundarbete
  • Komplettering av bygglovansökan ->
  • Beviljat bygglov
är pappersexercisen ur världen och verkligheten tar vid.

Svar på en av de vanligaste frågorna vi får: När bygglovet är beviljat får vi ett exakt leveransdatum. Vi hoppas på att detta blir augusti-september.

Men även när man håller på med husbyggeprojekt har man tid med annat. Mattias är på konferens och kick-off med jobbet i Åre i helgen och jag ska på triathlon (löpning, styrkestationer, spinning) och födelsedagskalas imorgon! Vi kan behöva tänka på annat än stenkistor, elaka människor (dvs grannarna) och kakelplattor för en stund.

Det händer något varje dag

Bollen är i rullning nu, det händer något nytt i princip varje dag.

Svar på fråga i förra inlägget;
vi har hört ryktas att de andra grannarna inte ville skriva på. Åtminstone inte han med vedhanteringen, han hjälper ju oss så surgrannarna hade ju blivit sur på han också då han inte ville skriva på.

Idag har slutlig beställning gjorts samt leveransavrop. Vi har fått ett preliminärt(!!) leveransdatum. Det kan bara bli verklighet om bygglovet går smärtfritt, vilket vi är väldigt tveksamma till med tanke på grannarna. Datum nr 2 som det kan bli tre veckor efter första preliminära. Blir det någon av dessa är vi jätteglada!

Idag träffade vi, Maddes pappa och markentreprenören på tomten i spöregnet och blev blöta och kalla. Men det känns bra med dom, de verkar duktiga och seriösa. Nu väntar vi bara på offerten från dem och hoppas den inte avviker allt för mycket från beräknad kalkyl. Vi har fått i klartext också gällande finaniseringen att det inte är några problem med att det blir dyrare än ursprungliga kalkylen. Jag tror de är rätt härdade, inga nybyggekalkyler håller från drömmen dag 1 till färdigt hus. Dräneringen får kopplas på kommunala ledningarna men inte dagvattnet. Där kommer det bli en stenkista i hörnet uppe i hörnet mot vedhanteringsgrannen. Vi kommer behöva fylla ca 50 cm extra för att "få upp" huset i hyfsad nivå med vägen också. Det kostar multum men vi måste. Görs markjobbet på det här sättet som markfirman föreslår så kommer grannarna inte kunna säga ett skvatt om att de får vatten in på deras tomt, snarare mindre än idag! Markfirman ska förklara detta för dem.

I måndags tittade vi på kakel hos Golvettan. Vi är inne på vitt kakel, grått klinkergolv och samma grå i hörnet för duschen så att det blir ett duschhörn. Har inte bestämt riktigt än,val av kakel kan vi fundera på ett tag till för det behövde vi inte besluta i slutliga beställningen hos SMV, det tar vi med Golvettan. Golvettan ska göra kökskaklet åt oss också. De hade tyvärr inte blanka svarta långsmala plattor men köper man av typ Eurokakel så kan Golvettan göra jobbet ändå.

Slutliga beställningen gjordes som sagt idag och vi ändrade en del saker till sist jämfört med vad vi publicerade här 31 januari. Bland annat ändrade vi oss på tapetfronten. Grå tapeten som vi skulle ha i sovrummet (tillsammans med lila fondväggen som vi gör själva) - den ska vi även ha i kök och vardagsrum. Mycket grått, ja men det livar vi upp med andra saker på annat sätt. I vardagsrummet ska vi dock ha en fondvägg också, går inte att få fram bild på den just nu men det är i alla fall en mörkgrå medaljongtapet. Fasadfärg vit med grå foder och tegelröda takpannor och vita hängrännor. Spröjs ska vi också ha.

Nu väntar vi på prisuppgiften från konsulten som ska rita in stenkista för att kompletta handlingar ska komma kommunen tillhanda. Därefter ska offerten från markfirman kunna bli klar och konsulten ska göra jobbet och kommunen ska skicka ut handlingar för att grannarna ska kunna få yttra sig. 3 veckor senare kan bygglovshandläggaren ta beslut. När bygglovet är klart kan mark- och grundarbetet starta.

I väntan på allt ska vi elda riset på tomten, förhoppningsvis i påskhelgen. Vi har kommit en bit på väg men fortfarande långt kvar.

Ingen ljusning

Möte SMV idag. Det var inte mycket som klarnade. Imorgon ska Mattias lämna in vår slutbeställning till säljaren på alla val vi gjort. Det ska tas in en extra konsult som ska rita in dränering av vatten, stenkista m.m. för avledning av dagvatten på tomten. Ytterligare en extrakostnad. MittSverige Vatten ska höja priserna inom det närmaste också med ca 20000 kr. Grunden kommer bli ca 30000 kr dyrare än vad som var beräknat på också. Kul.

Närmaste grannarna har gått runt med protestlista hos de andra i området. =(

Mycket nu...

Sedan vi skrev sist har hänt en del. Både bra och dåligt.

Bygglovsansökan lämnade vi ju in 26/2, fick hem ett besked idag om begäran om komplettering. De vill ha en ritning på avledning av dagvatten samt var stenkistan ska vara. SMV ska ta in en konsult som ska göra dessa ritningar.

Vi är så trött, less och stressade över det här nu. Det är problem, bekymmer och ännu mer problem. Men det är väl så det ska vara att bygga hus. Vi hoppas känna oss lugna och trygga efter mötet på tisdag. Mattias lämnade in besked om kompletteringarna till SMV idag och han fick då också hjälp med att fylla i VA-anmälan som vi ska lämna in på MittSverige Vatten

  • Vid mötet på tisdag ska vi försöka komma underfund med följande:
  • Vad är det vi ska göra NU? Vilka anmälningar (el, VA, telefon etc) ska vi ta tag i nu?
  • Vi vill veta när, hur och var vi ska göra saker så gör vi dem med glädje. Information, tack!
  • Hur gör vi för att det ska fungera i fortsättningen?
  • Vad händer vid förseningar orsakade av SMV?
  • Diskutera vad som gäller med "nya" markentreprenören.

Kort och gott: få ordning på allting. Mest bara kaos just nu.

RSS 2.0